BIBLIOTECA SCOLII GIMNAZIALE AVRAM IANCU COVASNA-VOINESTI
email: biblioteca.scolii.noastre@gmail.com

joi, 22 octombrie 2015

Ion Ciurea-Weidner. Profesor universitar, jurnalist şi poet la 75 de ani

Miercuri, 21 octombrie 2015, la Sala Unirea din Covasna, în organizarea Asociaţiei Cultural Creştine JUSTINIAN TECULESCU și a Editurii EUROCARPATICA, s-a desfășurat evenimentul de lansare a unei cărţi de excepţie: Volumul Profesioniştii noştri 17. Ion Ciurea-Weidner. Profesor universitar, jurnalist şi poet la 75 de ani, ediţie îngrijită de Catinca Agache şi Ioan Lăcătuşu, apărut la Editura „Eurocarpatica” din Sfântu Gheorghe. 
În prezența autorului, prof. dr. Ion Ciurea Weidner, poet covăsnean de origine și a invitaților săi,  dr. Ioan Lăcătușu, prof. dr. Catinca Agache, prof. Ligia Ghinea, în fața publicului prezent la această activitate culturală, elevi ai Școlii Gimnaziale Avram Iancu, pregătiți de prof. Dana Pătru, au recitat din versurile poetului. Lor li s-au alăturat elevi de la Liceul din Covasna, coordonați de prof. Doina Ungureanu.





Profesor universitar, doctor în filosofie, publicist și poet, Ion Ciurea s-a născut în oraşul Covasna, la 20 februarie 1940; a absolvit Liceul de Băieţi din Sighişoara şi Universitatea “Babeş- Bolyai” din Cluj, Facultatea de Istorie-Filosofie; carieră universitară până în 1980, an în care emigrează în Germania, unde, vreme de aproape două decenii, lucrează ca redactor la Postul Internațional de Radio “Deutsche Welle“. Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Germania. Locuieşte la Köln, dar îşi petrece verile la casa de vacanţă din Covasna.


marți, 20 octombrie 2015

Întâlnire cu poezia: Crăiasa naturii și copiii ei

Poetul covăsnean Toth Arpad, care își semnează poeziile cu pseudonimul Artangel, a acceptat invitația Bibliotecii Școlii Gimnaziale ”Avram Iancu” din Covasna și marți, 20 octombrie 2015, s-a întâlnit cu elevii claselor primare de la școala din Voinești, cărora le-a vorbit despre noua lui carte, Crăiasa naturii și copiii ei, volum de versuri dedicat copiilor. Invitați de onoare au fost prof. Vasile Stancu și Petru Cătană, prieteni ai autorului, care l-au prezentat pe acesta, fiind impresionați de atenția micilor spectatori.

Copiii, îndrumați de învățătoarele Iuliana Cara și Elena Hulpoi, s-au întrecut să recite din poeziile din volum, iar la sfârșit au primit autografe pe cărțile dăruite de poet, dar și bomboane. Și i-au adresat acestuia zeci de întrebări, la care Toth Arpad a răspuns cu răbdare, dezvăluind din secretele poeziei sale, ale pădurii și viețuitoarelor ei.














luni, 19 octombrie 2015

"POEZIA TOAMNEI" Activitati culturale specifice toamnei la scoala noastra

        Toamna

E timpul când îmbracă ţara
Culori ce-au fascinat poeţii
Şi când se umple iar cămara
Cu... mucegai pe toţi pereţii.
     In ziua de 13.10.2015, in scoala noastra s-au desfasurat ample activitati concurs cu titlul "Poezia Toamnei", la care au participat elevii claselor l-lV, indrumati si coordonati de doamnele invatatoare Muntean Anca, Cara Iuliana, Hulpoi Elena si Lungu Liliana.
     Elevii au prezentat momente artistice, muzicale si au participat la un concurs de recitari de poezii cu si despre toamna ale autorilor George Toparceanu, Nina Casian si Elena Farago.
     Dupa concurs elevii au prezentat o expozitie de desene proprii.
     Toti elevii care s-au evidentiat in concurs si expozitie au fost premiati cu diplome de merit. 
- Cri-cri-cri,
Toamnă gri,
Nu credeam c-o să mai vii
Înainte de Crăciun,
Că puteam şi eu s-adun
O grăunţă cât de mică,
Ca să nu cer împrumut
La vecina mea furnică,
Fi'ndcă nu-mi dă niciodată,
Şi-apoi umple lumea toată
Că m-am dus şi i-am cerut...
                   ...de George Toparceanu

 Bibliotecar,
Mirela Poteică    

joi, 15 octombrie 2015

”Crăiasa naturii și copiii ei”, volum de versuri pentru copii al poetului covăsnean Toth Arpad

Poetul covăsnean Toth Arpad, care își semnează poeziile cu pseudonimul Artangel, a acceptat invitația Bibliotecii Școlii Gimnaziale ”Avram Iancu” din Voinești și vine să le vorbească elevilor de la clasele primare despre noua lui carte, Crăiasa naturii și copiii ei, volum de versuri dedicat copiilor.
Copiii vor recita din poeziile din volum, iar la sfârșit vor primi autografe pe carțile dăruite de poet. 


duminică, 11 octombrie 2015

Voineşti, locul copilăriei mele


ASOCIAŢIA CULTURAL CREŞTINĂ JUSTINIAN TECULESCU, în parteneriat cu ŞCOALA GIMNAZIALĂ AVRAM IANCU, organizează concursul de compuneri, poezii, eseuri, creaţii plastice, cu tema Voineşti, locul copilăriei mele
Toți participanții vor fi răsplătiți cu diplome de participare, iar cele mai bune lucrări vor fi recompensate cu premii constând în cărți.
Lucrările vor fi expuse la sediul Asociaţiei Cultural Creştine Justinian Teculescu
Creațiile elevilor se predau la Biblioteca Școlii AVRAM IANCU până joi, 29 octombrie 2015

Concursul  "Voineşti, locul copilăriei mele" face parte din activitățile proiectului TRADIȚII ȘI OBICEIURI DIN COVASNA, realizat cu sprijinul financiar al CONSILIULUI JUDETEAN COVASNA

ETNOFOTO.doc


ASOCIAŢIA CULTURAL CREŞTINĂ JUSTINIAN TECULESCU organizează 
CONCURSUL ETNOFOTO.doc

Concursul ETNOFOTO.doc urmăreşte colectarea de fotografii vechi de familie din orașul Covasna. La concurs se vor înscrie fotografii cu caracter istoric sau etnografic (viaţa de familie, evenimente, costum popular, obiceiuri tradiţionale, ocupaţii, arhitectură tradiţională, industrie casnică, armată etc)
Numărul imaginilor/participant nu este limitat, obiectivul proiectului fiind salvarea digitală a documentelor fotografice împreună cu elemente de cultură tradiţională.
Asociaţia Cultural Creştină Justinian Teculescu va susţine transpunerea fotografiilor pe suport digital (scanate; minim 300 dpi, format jpg, bmp). Imaginile culese de la participanţi, digitalizate, apoi returnate proprietarilor, vor fi cesionate Asociaţiei Cultural Creştine Justinian Teculescu în vederea îmbogăţirii arhivei, realizării de expoziţii, tipărituri, site web. Participanţii la concurs vor avea posibilitatea să doneze fotografiile vechi pentru arhiva Asociaţiei.

Fiecare imagine va fi însoţită de o fişă-document care va cuprinde următoarele date:
- Nume prenume participant, adresa, nr. telefon, mail.
- Nume proprietar fotografie, adresa, nr. telefon/mail . Semnătura pentru cesionarea imaginii.
- Subiectul imaginii, Localitatea de provenienţă, Datarea imaginii, Cine a realizat fotografia (unde e posibil)
- Povestea imaginii: Descrierea imaginii (identificarea personajelor, obiectelor, o scurtă descriere a evenimentului fotografiat, provenienţa fotografiei, istoricul fotografiei, ce semnificaţie are fotografia pentru familie, unde se păstrează fotografia)

Premii acordate: diplome de participare la activitățile proiectului TRADIȚII ȘI OBICEIURI DIN COVASNA, invitații gratuite la spectacolele organizate de ACCJT, includerea imaginilor și a poveştilor legate de acestea în viitoarele lucrări monografice publicate de ACCJT.

Participanții pot aduce fotografiile la sediul Asociației Cultural Creștine Justinian Teculescu, sau, dacă au posibilitatea să le scaneze, pot trimite imaginile pe adresa de e-mail asociatiaiustinianteculescu@gmail.com

Concursul ETNOFOTO.doc face parte din activitățile proiectului TRADIȚII ȘI OBICEIURI DIN COVASNA, realizat cu sprijinul financiar al CONSILIULUI JUDETEAN COVASNA