BIBLIOTECA SCOLII GIMNAZIALE AVRAM IANCU COVASNA-VOINESTI
email: biblioteca.scolii.noastre@gmail.com

duminică, 11 mai 2014

Descoperiti placerea de a citi si miracolul cartii!

Va promiteam AICI ca va vom arata si ce ne-a scris doamna Mirela Bocîrnea, care a gasit timp sa ne impartaseasca parerea sa despre importanta cartilor in viata sa si a copiilor sai.



Importanta cartii in viata mea

Descoperiti placerea de a citi si miracolul cartii!

Lectura este cea mai inaltatoare indeletnicire care poate transforma un om in 360 de grade.
Acest mesaj l-am primit de la prietenii mei, pe care am avut norocul sa-i intalnesc si care m-au ajutat sa-mi dau seama ca cele mai de pret avutii sunt cartile. Ele formeaza oamenii adevarati, increzatori, curajosi si respectuosi. 
Din carti afli secretul reusitei. Cu rabdare, staruinta si alegerea potrivita  a cartilor am descoperit placerea de a citi , care s-a transformat intr-o adevarata pasiune. Cartea este un sprijin ,te instruieste fara sa i-o ceri, ar trebui sa devina prietena noastra de la cea mai frageda varsta. Ne face mai puternici sufleteste si psihic, te face sa te bucuri, sa razi si sa plangi, iti dezvolta vocabularul , ne modeleaza caracterul. Tot cartile formeaza baza tainica a culturii noastre. 
Rolul jucat de carti pentru umanitate este nemurirea , ele aduc pe pamant adevarurile celeste. O minte curioasa ,flamanda ,dornica sa afle raspunsuri cu ajutorul cartilor patrunde in tainele lumii. Opriti-va o clipa si observati lumea cartilor . Aveti idee ce reprezinta ele pentru noi? Va elibereaza de tot ceea ce este superfluu si superficial, de tot ce va deruteaza , de tot ce va impiedica sa va percepeti cu claritate adevaratele nevoi si dorinte. O actiune indispensabila este cititul, o veritabila forta care te ajuta  sa traiesti in acord cu visurile tale. 
Cineva i se plangea lui Gandhi ca nu poate renunta la carti. Inteleptul i-a raspuns:” atunci nu renunta la ele. Atat timp cat un lucru iti furnizeaza sprijin interior si o stare  de confort  ,trebuie sa-l pastrezi”. Din carti inveti numai lucruri bune , ne educa si disciplineaza , evidentiaza omul . In filele ei ne putem “adaposti” de rele, de nedreptati si prejudecati , ne lumineaza mintea si incalzeste sufletul, este purtatoarea intelepciunii si a cunoasterii umane .Reprezinta o investitie rafinata si pe  termen lung. O casa in care nu exista carti este precum o casa fara ferestre , in care nu intra lumina . O biblioteca in casa  este o comoara. Descoperiti cuvintele magice!
Ei bine , da ! Prietenia cartii! Spuneti zilnic: ”am nevoie sa citesc asa cum am nevoie  sa mananc si sa beau. Fiecare zi fara o carte e o zi pierduta." Parintii unui tanar i-ar spune asa: Un trandafir pentru iubire si o carte pentru eternitate, iar copilasului cam asa: “cartea e ca mama noastra, multe ne invata-n viata ,sa citim , sa socotim si copii destepti sa fim. Fredonati , recitati : Seara pe deal , Mai am un singur dor de Mihai Eminescu , aduceti-va aminte de Cutul schiop , Gandacelul si Iubeste-mi mainile si ochii de Elena Farago, Iarna pe ulita de George Cosbuc. Poezii care ne-au bucurat si vor bucura copilaria multor generatii de-acum incolo. 
Cartea nu a pierdut inca razboiul , cartea este realitatea palpabila si nu o poveste de demult.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va asteptam parerile, sugestiile, gandurile bune!