BIBLIOTECA SCOLII GIMNAZIALE AVRAM IANCU COVASNA-VOINESTI
email: biblioteca.scolii.noastre@gmail.com

duminică, 26 octombrie 2014

FILE DE ISTORIE – 25 OCTOMBRIE 1944



„Pe eroi nu-i căutați în mormânt, ci în inima vostră” – Nicolae Iorga
25 Octombrie constituie amintirea unei zile de împlinire naţională, ziua când armata română şi-a îndeplinit menirea firească. Devenită simbol al tuturor bătăliilor şi eroilor neamului românesc, data de 25 Octombrie a rămas întipărită în sufletele românilor ca zi în care ţara îşi sărbătoreşte Armata şi pe cei care au fost sau sunt în slujba ei.
Moment simbolic în istoria poporului român, înscris în calendarul sărbătorilor noastre de suflet, ziua de 25 Octombrie este Ziua Armatei României, o zi de cinstire pentru eroismul si jertfele prin care, de-a lungul vremii, oştirea noastră şi-a îngemănat faptele de arme cu soarta neamului românesc, îndeplinindu-şi misiunea nobilă de a apăra unitatea naţională şi integritatea teritorială a statului român.
La 25 octombrie 1944, Armata Română elibera ultima localitate românească de sub ocupaţie străină: oraşul Carei. Acţiunile militare purtate de armata română în bătălia pentru Ardeal alcătuiesc un drum glorios, soldat pe pământul transilvan cu numeroase jertfe. Mii de militari din cadrul Armatei a IV-a, comandată de bravul general Dăscălescu, şi trupele Armatei I ale generalului Atanasiu au căzut vitejeste în luptele sângeroase de la Sfântu Gheorghe, Târgu Mureş, Oarba de Mureş, Păuliş, Turda, Cluj-Napoca, Oradea, Satu Mare şi Carei, în total peste 50.000 de oameni (morţi şi răniţi). Odată cu încheierea acţiunii de eliberare a teritoriului patriei, după 25 octombrie 1944, Armata Română a participat la eliberarea Ungariei. Ea a desfăşurat acţiuni militare pe Tisa mijlocie, pentru eliberarea oraşelor Debreţin şi Nyiregyhaza şi a participat la marea operaţie pentru eliberarea Budapestei, unde şi-a adus o contribuţie importantă la ruperea centurilor fortificate ale oraşului şi la nimicirea marilor centre de rezistenţă. Ostaşii români au provocat inamicului pierderi echivalând cu 15 divizii. Pe frontul de vest, efortul economic al României a atins fabuloasa sumă de 1.120.000.000 dolari, ceea ce însemna de patru ori bugetul României pe exerciţiul financiar 1937-1938. Zilnic, contribuţia României în războiul antihitlerist a fost de aproape 5 milioane de dolari. La 9 mai 1945, când războiul a luat sfârşit cu Victoria Naţiunilor Unite – armata română se găsea în apropiere de Praga şi în estul Austriei, prezentându-se cu un bilanţ bogat de luptă, şi s-a întors în ţară cu drapelele de luptă acoperite de glorie, trecând pe sub Arcul de Triumf ca o armată biruitoare, care şi-a făcut datoria faţă de patrie şi poporul său, precum şi faţă de alte popoare.

Prof. Adriana Bota



La Şcoala Gimnazială Avram Iancu din Covasna, Ziua Armatei României a fost sărbătorită cu cinstea cuvenită acestei zile. La orele de istorie s-au desfăşurat activităţi cu scopul comemorării eroilor neamului căzuți la datorie şi a conştientizării importanţei acestei zile şi a rolului Armatei Române în istoria ţării noastre, coordonate de prof. Adriana Bota (prezentări Power Point, eseuri, discuţii, momente de reculegere). Biblioteca şcolii, prin implicarea doamnei bibliotecare Mirela Poteică, în parteneriat cu Asociaţia Cultural Creştină Justinian Teculescu, a iniţiat activităţi-concurs (desene, planşe, colaje cu tema OMAGIU ARMATEI ROMÂNIEI), participanţii fiind răsplătiţi de către Asociaţie cu diplome şi premii constând în cărţi.














Elevii aveau proaspata in memorie vizita in scoala noastra a militarilor de la Batalionul 22 Vanatori de Munte Ciresoaia de la garnizoana Sfantu Gheorghe si de la Centrul Militar Judetean Covasna, Biroul de informare-  recrutare.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va asteptam parerile, sugestiile, gandurile bune!