BIBLIOTECA SCOLII GIMNAZIALE AVRAM IANCU COVASNA-VOINESTI
email: biblioteca.scolii.noastre@gmail.com

miercuri, 14 ianuarie 2015

Mihai Eminescu – Luceafărul poeziei româneÅŸti



Marele nostru poet Mihai Eminescu (născut Mihail Eminovici) s-a  născut în localitatea BotoÅŸani, în data de 15 Ianuarie 1850. El provine dintr-o familie numeroasă fiind cel de-al ÅŸaptelea copil din cei unsprezece copii din familia Eminovici. Tatăl lui se numea Gheorghe Eminovici iar numele mamei sale era Raluca Eminovici (Jurăscu înainte de căsătorie). Tatăl lui Eminescu provine dintr-o familie de ţărani iar mama sa este fiică de stolnic.
       El îşi petrece copilăria la BotoÅŸani ÅŸi IpoteÅŸti într-o totală libertate de miÅŸcare ÅŸi de contact cu oamenii ÅŸi cu natura fapt pe care poetul îl evocă foarte frumos în versurile poeziilor: ‘’Fiind băiet…’’ ÅŸi ‘’O rămâi’’.
       Deoarece a întâmpinat dificultăţi ÅŸcoala o frecventează cu intermitenÅ£e astfel că între anii 1858 – 1866 este la ÅŸcoală la CernăuÅ£i, el părăsind în 1863 ÅŸcoala ÅŸi revenind în 1865 ca privatist, iar în 1866 pleacă din nou fiind angajat ca funcÅ£ionar la judecătorie ÅŸi primărie. ÃŽn clasa a patra se remarcă terminând clasa al cincilea din 82 de elevi. ÃŽntre anii 1869 – 1872 este student la Viena dar el poate participa doar ca auditor extraordinar, neavând bacalaureatul dat. Cursurile facultăţii erau filosofie ÅŸi drept. ÃŽn paralel participă cu audienÅ£a ÅŸi la alte facultăţi cu disciplinele: filosofie, drept, istorie, anatomie ÅŸi economie politică. ÃŽntre 1872 – 1874 este student la Berlin. ÃŽn anii studenÅ£iei activează în societăţile studenÅ£eÅŸti având ocazia de a se împrieteni cu Ioan Slavici ÅŸi Veronica Micle.
     Analizând bogata activitate literară Eminescu este socotit, pe bună dreptate, de către cititori ÅŸi critici, ca fiind cea mai importantă voce poetică din literatura română.
     Alături de activitatea poetică Eminescu este un bun jurnalist el fiind redactor la mai multe reviste din Å£ară ÅŸi străinătate. De asemenea scrie proză, nuvele, dramă. ÃŽn cei 39 de ani ai vieÅ£ii sale are ÅŸi activitate de profesor, traducător, director al bibliotecii centrale, revizor ÅŸcolar, copist, sufleur.
     Activitatea literară a lui Eminescu debutează în 1866 când moare Aron Pumnul, profesorul său de limba română, ocazie în care în broÅŸura ‘’Lăcrămioarele’’ publică drept omagiu poezia ‘’La mormântul lui Aron Pumnul’’.
       La 16 ani publică poezia ‘’De-aÅŸ avea’’ în revista ‘’Familia’’ condusă de Iosif Vulcan cel care îi schimbă numele lui Eminescu din Eminovici devenindu-i ‘’naÅŸul literar’’. ÃŽn această revistă mai apar operele: ‘’Ce-Å£i doresc eu Å£ie dulce Românie’’, ‘’La Heliade’’, ‘’La o artistă’’, ‘’Amorul unei marmure’’, ‘’Junii corupÅ£i’’, drama ‘’Mira’’, fragmente din romanul ‘’Geniu pustiu’’, ‘’Adio’’, ‘’Pe lângă plopii fără soÅ£’’, ‘’Ce e amorul?’’, ‘’Din noapte’’.
      Eminescu lucrează la publicaÅ£iile: ‘’Albina’’, ‘’Curierul de IaÅŸi (publică nuvela ,,Cezara’’), ‘’Timpul’’ ÅŸi ‘’Convorbiri literare’’.
      ÃŽn ‘’Convorbiri literare’’ apar mai multe opere dintre care amintesc:
      - basmul: ‘’Făt frumos din lacrimă’’
      - poezii: ‘’ÃŽnger de pază ÅŸi noaptea’’, ‘’Melancolie’’, ,,Crăiasa din poveÅŸti’’, ‘’Lacul’’, ,,DorinÅ£a’’, ‘’Povestea codrului’’, ‘’Povestea teiului’’, ‘’Mama’’, ‘’Sara pe deal’’, ,,Mai am un singur dor’’, ’’La steaua’’, ‘’Scrisorile I-IV’’
     - poeme: ‘’Epigetul’’, ‘’ÃŽnger ÅŸi demon’’
     - romanul: ‘’Aur, mărire ÅŸi amor’’
Poemul ,,Luceafărul’’ apare în aprilie 1883 în almanahul societăţii academiei social-literare ‘’România Jună’’ din Viena.
       Eminescu are o activitate bogată la cercul literar ‘’Junimea’’ unde citeÅŸte mai multe opere dintre care: nuvela ‘’Sărmanul Dionis’’, poezia ‘’Doina’’, poemul ‘’Luceafărul’’.
       Eminescu nu o uită nici pe iubita sa Veronica Micle astfel că îi dedică câteva poezii: ,,Revedere’’, ‘’DespărÅ£ire’’, Freamăt de codru’’, Sunt ani la mijloc’’, ,,Nu voi iubi niciodată o altă femeie’’, ‘’De câte ori iubit-o’’, ‘’Pierdută pentru mine zâmbind prin lume treci’’.
       Eminescu ÅŸi Creangă scriu, datorită bunei lor prietenii câte un basm cu erou central asemănător, la Eminescu basmul este ‘’Călin’’ iar la Creangă basmul este ‘’Făt-frumos fiul iepei’’.
      Singurul volum publicat în timpul vieÅ£ii poetului a fost în 1883 la editura Socec.
      Manuscrisele poetului conÅ£in 14 mii de file cuprinse în 46 de volume. Numărul filelor ar fi fost mai mare dacă nu ar fi intervenit bolile de care a suferit ÅŸi tratamentul precar primit datorită prejudecăţilor. De asemenea desele piedici din timpul activităţii cât ÅŸi moartea fraÅ£ilor ÅŸi a părinÅ£ilor l-au slăbit.
      Prietenii ÅŸi colaboratorii îl descriu astfel:                                                                                „Era o frumuseÅ£e! O figură clasică încadrată de niÅŸte plete mari negre; o frunte înaltă ÅŸi senină; niÅŸte ochi mari – la aceste ferestre ale sufletului se vedea că cineva este înăuntru; un zâmbet blând ÅŸi adânc melancolic. Avea aerul unui sfânt tânăr coborât dintr-o veche icoană, un copil predestinat durerii, pe chipul căruia se vedea scrisul unor chinuri viitoare.” Ion Luca Caragiale. ‘’ÃŽnzestrat cu o memorie uimitoare, Om foarte muncitor ÅŸi conÅŸtiincios, el era totdeauna la locul lui. DeÅŸi pierdut mereu în gânduri ori adâncit în studii, încât uita să mănânce ori se lipsea de tigna somnului, el nu-ÅŸi pierdea niciodată din vedere datoriile ÅŸi, chiar bolnav, dac-ar fi fost, venea regulat la redacÅ£iune, se interesa de toate ÅŸi Å£inea să fie totdeauna la curent " (Ioan Slavici)
        Ca o recunoaÅŸtere a fructuoasei sale activităţi este primit ca membru al academiei în urma morÅ£ii sale. Pentru a nu fi uitat Eminescu, oamenii s-au gândit să-i dea numele la străzi, ÅŸcoli, teatru, biblioteci,  să îi scrie numele în pădure prin plantarea a zece mii de brazi astfel încât să-i fie citit numele. De asemenea fotografia ÅŸi numele său au fost inscripÅ£ionate pe bancnote. Toate aceste forme de păstrare a amintirii sunt bune, dar cel mai bun mod de a-i rămâne vie amintirea este de a citi, aprofunda opera sa ÅŸi de a vorbi frumos despre el.
       ÃŽn dimineaÅ£a zilei de 15 iunie 1889 (aproximativ orele 4) marele nostru poet în urma suferinÅ£elor sale trece la odihnă fiind inmormântat în 17 iunie în cimitirul Belu între un tei ÅŸi-un brad având aÅŸezată pe piept o cunună de flori de ‘’nu mă uita’’.
       Fie ca din tot ceea ce ÅŸtim despre Eminescu să păstrăm ceea ce este bun ÅŸi să ne motiveze la meditaÅ£ii ÅŸi la o viaţă frumoasă, modestă ÅŸi folositoare.

Debora Burnichi, clasa a 8-a A

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va asteptam parerile, sugestiile, gandurile bune!