BIBLIOTECA SCOLII GIMNAZIALE AVRAM IANCU COVASNA-VOINESTI
email: biblioteca.scolii.noastre@gmail.com

joi, 6 iunie 2013

Mostenirea spirituala a orasului nostru

Ultimul concurs organizat de biblioteca in acest an scolar este un pic diferit fata de celelalte! Nu este propriu-zis un concurs, insa toti participantii vor fi premiati!


Haideti sa mergem la parintii nostri, la bunici si strabunici, la vecini, sa-i intrebam si sa notam toate doinele, baladele, strigaturile de joc, oratiile de nunta, cantecele populare specifice zonei noastre pe care le stiu acestia! Toate textele culese vor fi insotite de urmatorul formular: Cules de: (elev, clasa); De la: (persoana de la care s-a aflat respectivul material, varsta, ocupatia), Data:_. 
Toate acestea vor fi adunate intr-o „Culegere de folclor a voinestenilor”, pentru a ramane marturie peste timp despre spiritualitatea, traditiile si obiceiurile voinestenilor.




De-l muncește dorul, de-l cuprinde veselia, de-l minunează vreo faptă măreață, el își cântă durerile și mulțumirile, își cântă eroii, își cântă istoria, și astfel suflet său este un izvor nesfârșit de frumoasă poezie.” - Cât de frumos a caracterizat Vasile Alecsandri literatura românească, și cât adevăr e în spusele sale.
      Una dintre cele mai bogate și mai frumoase literaturi populare europene, „frumuseți poetice de originalitate și fără seamăn în literaturile străine” a luat naștere din sentimentele poporului nostru, din frământările sufletești ale acestuia, din dorința lui de frumos, din dorul de libertate, fiind o adevărată oglindă a vieții acestuia.
      Această literatură continuă să se îmbogățească și, pentru a nu se pierde nimic din ea, căci acestă pierdere ar fi a culturii, a întregii spiritualități românești, trebuie să îndeplinim sfânta datorie de a o căuta, de a o culege, pentru a o feri de noianul timpului și al uitării.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va asteptam parerile, sugestiile, gandurile bune!