BIBLIOTECA SCOLII GIMNAZIALE AVRAM IANCU COVASNA-VOINESTI
email: biblioteca.scolii.noastre@gmail.com

duminică, 29 septembrie 2013

UN SECOL CU MARIA TĂNASE



Joi, 26 septembrie 2013, la Sala Unirea din Voineşti, Asociaţia Cultural Creştină Justinian Teculescu a organizat manifestarea culturală UN SECOL CU MARIA TĂNASE.  
 Maria Tanase, poate cea mai cunoscuta interpreta de muzica populara, s-a născut pe 25 septembrie 1913, în București şi a decedat în 22 iunie 1963. A fost supranumită Pasărea măiastră, Edith Piaf a României și Regina cântecului popular.

Maria Tănase a avut un repertoriu alcătuit din aproape 400 de cântece din toate regiunile României.
Marele istoric Nicolae Iorga a invitat-o să cânte la închiderea cursurilor de vară de la Vălenii de Munte, în septembrie 1938. Acesta a numit-o "pasărea măiastră". În urma unei audienţe la Hanul Ancuţei, din al cărei juriu făceau parte nume celebre ca Constantin Brăiloiu, Mihail Jora, arhitectul George Cantacuzino, Maria Tănase, acompaniată de maestrul Grigoraş Dinicu, a fost aleasă în unanimitate să reprezinte cântecul popular românesc pe continentul american, la Expoziţia Internaţională de la New York (1939). Astfel, a cântat în faţa preşedintelui american H. Hoover, a lui André Gide, Yehudi Menuhin, Constantin Brâncuşi şi George Enescu.

Pe 26 septembrie 2013, participantii la manifestarea UN SECOL CU MARIA TĂNASE au fost martori la momente frumoase oferite de Asociaţia Cultural Creştină Justinian Teculescu: evocarea personalităţii Mariei Tănase şi a fascinantei sale poveşti, audiţii discuri patefon sau vinil, premierea câştigătorilor concursului "Cine iubeşte şi lasă...", concurs karaoke (cu participări inedite şi deosebite), audiţii remix-uri după Maria Tănase, etc.
In mod special, o felicităm pe Adelina Verdeş, elevă a şcolii noastre, care a interpretat remarcabil o piesă a Mariei Tănase!!! 









DE ASCULTAT:



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va asteptam parerile, sugestiile, gandurile bune!