BIBLIOTECA SCOLII GIMNAZIALE AVRAM IANCU COVASNA-VOINESTI
email: biblioteca.scolii.noastre@gmail.com

luni, 19 ianuarie 2015

MIHAI EMINESCU – 165 DE ANI DE LA NAŞTERE



Elevii de la Şcoala Gimnazială Avram Iancu din Covasna nu l-au uitat pe Mihai Eminescu, iar în data de 15 ianuarie, când s-au împlinit 165 de ani de la naşterea sa, Luceafărul poeziei româneşti a avut parte de numeroase manifestări artistice. Elevii şi dascălii au ţinut să-l sărbătorească pe Domnul Eminescu prin cântec şi poezie, demonstrând cât de grăitoare este lirica eminesciană.
Astfel, după o prezentare Power Point despre viaţa şi opera lui Mihai Eminescu, elevi din toate clasele gimnaziale, pregătiţi de prof. Dana Pătru, au recitat cunoscute poezii eminesciene sau versuri închinate marelui poet. Elevii clasei a VII-a A, îndrumaţi şi dirijaţi de „doamna de muzică”, prof. Maria Olteanu, au pregătit câteva dintre cele mai frumoase melodii pe versurile marelui nostru poet. A fost realizată, cu ajutorul doamnei bibliotecare Mirela Poteică, o expoziţie de caligrame realizate de elevi din clasele V- VIII.
Evenimentul din 15 ianuarie a încununat o săptămână întreagă de activităţi dedicate omagierii celui mai important poet român.
Revista „D’ale şcolarului” a tipărit un număr special, dedicat lui Mihai Eminescu. Elevii claselor primare, îndrumaţi de doamnele învăţătoare, în colaborare cu biblioteca şcolii, şi-au arătat talentul în concursuri de recitări, de creaţii poetice proprii, de desene inspirate din versurile eminesciene. Toţi elevii care s-au implicat în aceste activităţi au primit diplome de participare, iar câştigătorii au fost premiaţi cu cărţi oferite de Asociaţia Cultural Creştină Justinian Teculescu din Covasna.
La elevii de la secţia maghiară, ora de limba română s-a desfăşurat sub semnul lui Eminescu: copiii au lecturat poezii eminesciene mai întâi în limba română, după aceea în limba maghiară, apoi au ascultat aceleaşi versuri transpuse pe note muzicale.
Crăişorii din Covasna, aparţinând Clubului de elevi-voluntari „Crăişorii” al Asociaţiei Ţara Iancului-Iubirea Mea Deva, au folosit ora de dirigenţie pentru a purta discuţii despre importanţa lui Mihai Eminescu în literatura română, au prezentat diverse materiale despre viaţa şi moartea „poetului-nepereche”, despre activitatea lui publicistică şi politică, despre simţămintele de iubire ale marelui poet pentru români, pentru strămoşii noştri (se ştie că românii ardeleni au ocupat un loc special în preocupările, sufletul, publicistica, poezia şi lupta sa). De asemenea, Crăişorii covăsneni au participat activ şi la momentul artistic din data de 15 ianuarie.
Biblioteca şcolii noastre a pregătit o expoziţie de carte şi una cu desenele realizate de copiii participanţi la concursuri.




















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va asteptam parerile, sugestiile, gandurile bune!