BIBLIOTECA SCOLII GIMNAZIALE AVRAM IANCU COVASNA-VOINESTI
email: biblioteca.scolii.noastre@gmail.com

marți, 27 ianuarie 2015

Unirea Principatelor Române, sărbătorită la Şcoala Gimnazială Avram Iancu, Covasna



        Ziua de 24 ianuarie 1859 a fost înscrisă pentru totdeauna în istoria poporului român ca Ziua renașterii  naționale. Unirea Principatelor Române din 1859 a constituit o etapă importantă pe calea formării statului unitar român, a cărui întregire a fost înfăptuită la 1918, și o premisă pentru cucerirea independenței naționale. După semnarea actului de Unire, pretutindeni au avut loc manifestații de bucurie, la care se cânta și se juca Hora Unirii, iar din mulțime răsuna „Trăiască Unirea”, „Trăiască Vodă Cuza”. Acest important eveniment a contribuit la ridicarea pe o treaptă superioară a luptei pentru eliberarea națională, dar și un imbold pentru românii aflați sub ocupație străină. Semnarea actului la 24 ianuarie a deschis o nouă epocă în dezvoltarea istorică a românilor ,fiind urmată de o serie de reforme ce au contribuit la progresul țării. Cele mai importante dintre acestea sunt: reforma învățământului, reforma agrară, secularizarea averilor mănăstirești, reforma fiscală, reforma legislativă, etc

          Cu aceasta ocazie, elevii Şcolii Gimnaziale Avram Iancu din Voineşti au sărbătorit Unirea alături de cadre didactice şi părinţi, pregătind un scurt program artistic: poezii şi scenetă dedicate dublei alegeri a domnitorului Alexandru Ioan Cuza în 1859, prin Unirea Moldovei cu Muntenia. Astfel, elevi ai clasei a V a A şi a VI a A (Cimpoiaş Maria, Manea Darius, Oană Alina, Popica Elena, Zbarcea Cosmina şi Muscalu Darius) au recitat poezii dedicate actului Unirii, elevii clasei a VI a B  (Bocan Damian, Braşoveanu Costin, Bucur Alexandra, Cojanu Tudor, Jakabos Brăduţ, Lazăr Tudor, Păvălucă Daria, Porumboi Florina, Rusu Andreea, Sandulea Ana – Maria, Stanciu Emanuel, Ştefan Sebastian şi Tîrvacu Denisa) au pregătit o scenetă despre Moş Ion Roată şi Unirea, iar elevi ai clasei a VIII a A au realizat prezentări Power Point (Ananina Iulia, Leu Flavius, Munteanu Flavian împreună cu Sandulea Ana Maria din clasa a VI a B) şi poezii (Bocîrnea Andrada, Bocîrnea Alexandru) cu semnificaţia Unirii din 1859.

În cinstea acestei zile, vă îndemn să rostim la unison și noi astăzi:
Trăiască Unirea, Trăiască România!

Prof. Adriana Bota


Un comentariu:

  1. Foarte frumos. Felicitari! Cat timp mai exista acolo oameni ca dumneavoastra mai este si speranta. Sus steagul! Traiasca Unirea, traiasca Romania!

    RăspundețiȘtergere

Va asteptam parerile, sugestiile, gandurile bune!