BIBLIOTECA SCOLII GIMNAZIALE AVRAM IANCU COVASNA-VOINESTI
email: biblioteca.scolii.noastre@gmail.com

joi, 12 noiembrie 2015

Prevenirea şi combaterea violenţei în şcoală


  "Violenţa este ultimul refugiu al incompetenţei"    Isaac Asimov



Prevenirea şi combaterea violenţei în şcoală   

Astăzi în şcoală, copiii nu mai sunt confruntaţi cu pedepse crude din partea profesorilor – aproape întreaga Europa interzice pedeapsa corporală în şcoală. Dar violenţa rămâne în umbra – mai ales sub forma agresiunilor. Copiii care sunt un pic diferiţi: mai deştepţi, mai înalţi sau mai mici, sau cu o altă culoare de piele sau un accent diferit, pot fi ţinta atacurilor.
Violenţa în şcoală este una din cele mai vizibile forme de violenţă împotriva copiilor, dar ideea că acesta este in creştere nu este susţinută pe deplin de statistici. Ideea publicului că şcolile sunt nesigure este alimentată parţial de media de senzaţie şi nu este susţinută sau este prea puţin susţinută de analize. In orice caz, sensibilizarea publicului şi intoleranţa lui faţă de violenţa în şcoală a crescut în ultimii 10 ani şi multe guverne europene şi-au introdus violenţa pe agenda lor politică.












Există multe tehnici care s-au dovedit că sunt eficiente în oprirea agresiunilor. O abordare identificată de Consiliul Europei este de a crea o atmosferă pozitivă şi democratică în şcoală, unde fiecare, profesori, elevi şi personal auxiliar, sunt incluşi şi ascultaţi. O metodă de succes este medierea: aducerea împreună a celor două părţi opuse pentru a discuta problema de faţă cu o persoană neutră. Anumite şcoli au putut să adopte această metodă, copiii acţionând ca mediatori pentru ei, reducând substanţial, în acest fel, cazurile de violenţă. Pentru a ajuta punerea in aplicare a strategiilor existente în diverse ţări, Consiliul Europei a elaborat un manual care conţine bune practici de combatere şi prevenire a violenţei in şcoală:“Reducerea violenţei în şcoală – un ghid al schimbării”. 
Resurse web ale Consiliului Europei (eng, fr):
Building a Europe for and with children
Council of Europe's Policy Guidelines on Integrated National Strategies for the Protection of Children from Violence
Protection of Children against Sexual Exploitation and Sexual Abuse

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Va asteptam parerile, sugestiile, gandurile bune!